Ритуали в българската сватба

С годините много от традициите и обичаите правени по време на българската сватба са се съхранявали и пренасяли през поколенията, другите са видоизменяни, за да се модернизират и достигнат осъвременени в наши дни.

Ще представим някои от традициите и ритуалите свързани с различни суеверия и повелята, които носят те на младото семейство.

В деня на сватбата семейството на момчето отива заедно с кумовете у дома на булката. Там на вратата ги чака брата или сестрата на младоженката, с обувката й в ръка. На входа роднината подава обувката, а жениха трябва да пъхне пара. Пълненето на обувката с банкноти продължава до момента, в който роднината на булката реши, че са достатъчно дадените пари, за да продаде сестра си на този младежа.
Интересни са и ритуалите, които се извършват след официалните части в обредния дом и църковния храм. На мястото, където младото семейство ще отпразнува сватбата с роднини, приятели и познати се посрещат младоженците с бяло платно, постлано на входа и обсипано с жито за благоденствие и монети за бъдещи доходи у дома на сключващите брачен съюз. Младата двойка трябва едновременно и с десен крак да направи първата крачка. Това вещае попътен вятър в бъдещето им.
В края на бялата пътека ги чакат тъщата и свекървата. Първата държи огромната сладка пита и канче с мед, а втората жена чупи от хляба, топи го в меда и подава по залък на двамата влюбени, с цел да им върви по сладко в живота.
Следващ ритуал, които често се прави на сватбите е отпиването на глътка вино с кумовете. Горчивината от виното или с други думи казано на живота, се подслажда с целувката на младите. Традицията повелява, кума да изпие всичкото вино в чашата до дъно, а след това да обърне на обратно чашата. Поверието гласи, че колкото капки капнат от там, толкова сълзи ще пролее булката през брачния си живот.

Следващият момент от често правените ритуали е хвърляне на чашите от булката и младоженеца зад гърбовете им. Това значи, че остават назад в миналото всички неволи.
Идва ред на ритуала, в който младоженците застават един срещу друг с гърбовете си, а кума подава погачата над главите им. Всеки от тях трябва да отчупи комат от хляба. Този, който откъсне по-голямото парче ще носи парите в къщата, а другият ще ги харчи.
Интересен ритуал по време на сватбата е поднасяне на менче пълно с бели и червени цветя от свекървата в краката на булката. Нейната задача е да ритне менчето и който цвят падне по-близо до нея, такова ще е първото дете, което ще роди. Белите цветя символизират момичетата, а червените момчетата.
Забавни са ритуалите свързани с танците. Един такъв е танца с кокошката и питката, където момче играе ръченица с питката, а момиче с кокошката. Задачата на кума и кумата е да им отнемат атрибутите и да ги поднесат на младоженците в знак къщата им винаги да е пълна, сита и изпълнена с веселие, като самият танц.
Друг интересен танц по време на сватбата и най-важен от всички ритуали е танца на булката. В него кума кани булката подавайки и пара, а всеки следващ кандидат да идва да танцува с нея като поднася отново, но по-голяма от предходната пара, така качва цената. Младоженка през това време трябва да търси букета за сватбата, а щом го намери да си върне любимата като й го поднесе. Това поверява, че булката ще е винаги до него, не защото носи пари, а защото ч е спечелил с цветя.
Един от модерните ритуали в честване на сватбите в днешно време е момента, в които всички гости пукат балони, които трябва да са в сини и розови цветове. Символ на доверие и нежност, каквито трябва да са качествата на младото семейство.
Има още много и интересни традиции и обичаи по време на сватбените тържества, всеки от тях има своето поверие. Такива са свалянето и хвърлянето на жартиера от младоженеца, а този, който го улови се предвещава да е следващия тръгнал по пътя на брака.
Хвърляне на букета от булката сред много не омъжени млади девойки е друга често изпълнявана традиция. Тази девойка, която улови букета, трябва да се стяга да бъде следващата булка.
Една от най-интересните части по време на сватбата е разрязването и храненето със сватбената торта. Тук младоженците трябва да са със завързани очи и да се хранят под напътствията на кумовете си. Те като по-опитни ги направляват. След това младото семейство трябва да се почисти без салфетки и вода, а броя на целувките ще покаже бъдещата им страст.
Традициите и ритуалите по честване на бракосъчетаването на младите днес са така много и различни събирани от различните краища на страната. В какво точно ще се състои вашата сватба вие решавате, а това, до колко са верни предсказанията никой не може да каже, но истината е, че всяко нещо ще внесе разнообразие и веселие за всички гости.