За и против сватбения обет

Традициите не са точно онова, което някога са били! Въпреки всичко има много неща, които се предават през поколенията. Едно от тези неща съхранено и до днес са обетите, които се дават в деня на сватбата между двамата влюбени.

Дали тези обети са вечни и непоклатими, дали има истина и полза от тях. Дали магията е само в разкоша и опиянението от важния церемониален ден?!

Тезите по отношение сватбените обети са много. Има мнения на психотерапевти, социолози и други специалисти, които смятат, че брака не бива да се поддържа единствено заради клетвата, която е дадена. Разбира се и вие ще сте на това мнение, а от цялата работа най-потърпевши се оказват децата, в случай, че един брак изживява кризите си.

По отношение взаимоотношенията и обещанията за вечна вярност, споделяне на радостни и трудни моменти, много изпитали го хора знаят, че брака не е само щастие и цветя и встъпвайки в такъв вечен съюз с избраника на сърцето си, всеки трябва да е с нагласата, че ще има множество перипетии през, които двойката ще трябва заедно да преминава и да оцелява.

Давайки обета жената пред мъжа се врича на вечна любов, вярност, на признателност, подкрепа и грижа. Подобно на нея, мъжът дава обещания за лоялността си във взаимоотношенията с неговата спътница в живота. Редно е вричайки се пред бога и двамата младоженци да държат на дадената дума, защото живота, който едва сега започва и за двамата е низ от щастливи и не дотам ситуации, а когато няма, с кого да ги споделяш, живота се оказва много по-суров.

Като цяло за сватбения обет са много и млади стари двойки. Той кара хората встъпващи в свещения съюза да са толерантни един към друг и да понасят по равно премеждията след съдбата.

Против сватбения обет, както споменахме вече има също голям брой мнения и тези, но в крайна сметка всеки, трябва да е ясно, че сватбата е важна церемония и кратък преход към сериозността от тук натам за двамата младоженци.